Startsida

 


 

 
 


       


Säsongsavslutning 2010-09-11 Blue Knights & MC-Polisveteranerna

Vi har återigen lagt en MC-säsong till minnesarkivet. I år firade MC-Polisveteranerna 10-årsjubelium med Onsdagskörningar. Rolf & Elsa Sundqvist genomförde i år den sjunde långmarschen, eller om man så utrycker det heldagskörning. Det är lika många år som Blue Knights varit partner i aktivetsprogrammen.

Under året har vi haft fyra onsdagskörningar en avrostning samt en långmarsch. Deltagarantalet har varierat under året men snittet är ca 10 ekipage vi varje tillfälle. Oftast är det samma ansikten som dyker upp varje gång. Det finns utrymme för fler deltagare. Det skulle var kul om du som inte deltagit förut kom och provade på, för att sedan kanske bli medlem i någon eller båda klubbarna, vilket jag själv är.

Samlingsplatsen var i år förlagd till Norrsunda kyrka, ligger en bit utanför Upplands Väsby. Morgonen var lite fuktig. Vädertjänsten hade lovat bättre väder frampå dagen, vilket också infriades med sol och en temperatur uppåt 17-18 grader.

Sunkan” hälsade oss välkomna, han berättade i stort om dagens körning. Det skulle bli en kurvorgie i Roslagen. Ett inplanerat lunchstopp i Hökhuvud, en plats som ingen hade hört talas om. Totalt blev vi nio ekipage och 10 personer. Sunkan & Elsa på en hoj, vi andra var alla singelåkare. Notera att BMW Berras fru Madeleine kom på sin BMW 850. Enda kvinnliga MC-föraren. Under åren har jag personligen utsett den snyggaste hojen, i fjol var det Pelle Flodmans Ducati Streefighter, han hade också det mulligaste ljudet. Ducken  var på plats även i år. I år blev det inte den snyggaste utan den nyaste. BMW Berra kom på en tre veckor gammal BMW K1300 GT. På dessa veckor hade han avverkat 792 mil. Vem slår det?.... Grejerna skall använda som han utrycker det.

Efter en kortare genomgång av ”Sunkan” bar det av i en snygg kolonn på Roslagsvägar. Första stoppet eller en bensträckare som det först var tänkt var i bruksorten Rånäs. Det hade nu gått en timme, kaffesuget var stort. Till slut fick ”Sunkan” ge med sig. Det var alltför många kaffeflaskor uppe, så det blev en fikapaus. Lite kulturinslag: Rånäs är en bruksort i Norrtälje kommun i Uppland. Här har det producerats stångjärn sedan 1700-talet. I dag tillverkas här bilfjädrar ca 20.000 fjäderpaket per/år, främst till lätta lastbilar. 1956 spelades filmen Åsa-Nisse flyger i luften vid Rånäs järnvägsstation, som då fick gestalta Knohults jvg.stn.

Resan gick vidare mot Hökhuvud och lunchstopp. Vägarna började torka upp och solen gjorde tappra försök att lysa igenom molnen. Höstens intåg börjar göra sig påmind med gulnande löv och lite krispigare luft. Efter ytterligare en timme var vi framme vid Hökhuvuds:ka. Den medhavda lunch-lådan skulle nu smaka bra. Solen sken på oss från en nu molnfri himmel. Kort om Hökhuvud: En liten socken med endast 89 invånare, belägen i Östhammars församling. Kyrkan är från 1400-talet, det finns också en gravhög som förknippas med den mytiske Torer Hök. Han ska ha levat på vikingatiden. Ortens namn sägs göra med han död. 

Färden går vidare norrut. ”Sunkan” hade nämnt något om Hallstavik. Speedway freak som han är, misstänkte jag att nästa etappmål var Rospiggarna hemmabana Orionparken.  Jodå, det stämde. Vi fick oss alla en duvning i speedway hojens beståndsdelar samt var de olika klubbarna hör hemma i landet. Fundera själv på namn som indianerna, smedarna, getingarna och örnarna för att nämna några, vet ni var de hör hemma? Om inte, så har ni en uppgift för vintern! Uppsittning på hojarna nu kör vi söderut. Det blir ett stopp i Älmsta. Där blev det ett besök i kaffe och glass serveringen. Det var sista dagen för säsongen, så det var halva priset på glassen, vilken smakade utmärkt. Jag nämnde inledningsvis kurvorige. Det var precis det vi fick uppleva nu. Vägarna som nu följde var bland det krokigaste, som Roslagen kan uppvisa. Med rätt tempo och placering var detta inget problem för någon av oss. Vägarna var belagda och dessutom torra.

Avslutningen blev inte samlingsplatsen som brukligt. Vi hamnade på gårdsplanen hemma hos BMW ”Berra” och Madeleine. I garaget visade det sig att det är inte bara BMW som gäller. Där stod det två st NV JET Crosser 175 cc av 1956-års modell. Paret har var sin NV. ”Berra” kör veteran enduro med sin. Vi som var med tackade Elsa & Sunkan för en som vanligt väl genomförd resa. Jag ser fram emot nästa års långmarsch. Du som inte var med hoppas jag gör det också.

Snart är nästa säsong här, men lite torrgasa hinner vi väl med innan…..

Vi som genomfört årets aktiviteter, vill tacka alla som varit med.

Sunkan, Hasse & Kihlle

ON RUN

Bengt Kihlberg


 
  Copyright © 2002-2010 Blueknights® Sweden I