Startsida

 


 

 
 


       


Höstresan till Krakow 2010-09-04!

Av Björn Gossas

Dag 1

Det var uppehåll när jag startade färden från Borlänge. Efter en halvmil öste regnet ner. Strax norr om Örebro kom det hinkvis med vatten. När jag passerade Askersund blev det uppehållsväder.

Jag är på väg till Blue Knights höstresa 2010 till Krakow i Polen. Första stoppen är Vadstena där jag skall hälsa på vår pensionerade kommissarie från Borlänge. Det var minst 15 år sedan vi träffades.

När jag kommer fram kan jag vrida ur mina GoreTex handskar. Jag hänger dem över elementet i rummet.

Det blev en trevlig kväll med många roliga minnen.

Dag 2

Det regnar när jag startar min färd på morgonen. Handskarna är fortfarande blöta och jag hänger dem på tankväskan för torkning. Vid Ödeshög klarnar det upp. Hämtar valuta på Forex-kontoret i Jönköping.

Polen-gänget har blivit decimerat under sommaren men vi är fyra kvar. Jag – Gossas- träffar Zakke, Per-Åke och Hampus vid Shell söder om Jönköping kl. 1400.

Zakke är reseledare. Han har lagt upp en fin motorcykeltur genom Småland och in i Skåne.

Det är fint väder. Vi åker på motorcykelvägar förbi ett stängt High Chaparall. Strax söder om det stannar vi vid ett café som drivs av pensionerad kollega. Även där är det stängt, men öppnas när Zakke identifierats. Räksmörgås av XL-storlek blev det.  Efter några timmar kommer vi fram i Osby och kör ner till Kivik där vi tog ett mellanmål.

Skåne är vackert. Åker sedan längs kusten mot Trelleborg. Det är mörkt när vi kommer fram till terminalen Trelleborg-Rostock.

Kl. 2200 åker vi ombord och surrar våra motorcyklar. Det har varit en riktigt fin mc dag. Vi får en stor fyrbäddshytt. Ingen snarkar!

Dag 3

 Det regnar så intensivt att det är svårt med sikten på Autobahn. Regnet upphör när vi kommer fram till Berlin. Zakke har bokat rum på en campingplats en bit utanför centrum. Det är hotellstandard.

Berlin är huvudstad och har 4,4 miljoner invånare om man räknar in förstäderna. Den är även största staden till ytan i Tyskland.

Vi köper Tageskarte och tar buss och tunnelbana in till Berlin centrum. Det visar sig att Per-Åke har talang som guide i Berlin. Vi blir guidade till de flesta kända platserna med Check Point Charley, Brandenburger Tor, Under den Linden, Alexander Platz och det 365 meter höga Fernsehturm med en fantastisk utsikt över Berlin. Det var en intressant dag. Vi gick långt under dagen och hittade tillbaka hem, och somnade ovaggade.

Dag 4

När vi vaknar på morgonen är det uppehållsväder. Under dagen skall vi köra 60 mil till Krakow.  Det är ca 10 mil till polska gränsen. Vid gränsen visar det sig att vägen är en tvättbräda. Efter 7 mil kommer vi ut på en nybyggd perfekt motorväg. Det håller väl tysk motorvägsstandard.

Polen har 37 miljoner invånare och grundades på 900 talet men har under historien ockuperats av andra länder. Först efter kommunismens fall blev Polen en demokratisk stat. De är numera EU och NATO medlemmar.

 Valuta. 100 SEK-40 PLN, 100 PLN-250 SEK

Vi hittar ett bra flyt i gruppen. Trafiken flyter i 100 – 130 km/tim och vi håller en snittfart på ca 100 km/tim. Trafikmiljön påminner om Tyskland, men det kommer inte så många i 200 km timmen. Det är inte är fri fart i Polen. Bensinen kostar 11 SEK liter.

I Tyskland får man plats om man blinkar för att byta fil, men det kan man inte lita på i Polen.

Innan vi kom fram till Krakow har vi betalat 8 PLN två gånger i vägavgift.

Hotell Wielopole är bokat fyra nätter. Det ligger centralt vid Gamla Stan. Vi stannar till vid en hotellinfart mitt emot där vi blir erbjudna säker mc-parkering i fyra dygn för 50 PLN per dygn. Vi tar erbjudandet och får ta bilhissen ner i underjorden. Hotell Wielopole är ett bra hotell och har en internationell publik. Vi betalar 442 PLN per person för fyra nätter med frukost.

Under kvällen tar vi en promenad i Gamla Stan, och äter en god bil mat. Maten är billig.

Krakow har 800.000 invånare, och är enligt många en av världens vackraste städer. Den klarade sig från bombningar under andra världskriget. Krakows Gamla Stan är klassat som världsarv.

I närheten av staden finns dessutom saltgruvan i Vieliczka och dessutom koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau där bägge är världsarvsklassade.

Dag 5.

Dagen är det regn till och från men skönt. Under dagen tar vi en sightseeing tur med elfordon genom Gamla Stan, Judiska kvarteren – Kazimierz, och Gettot. Det är en mycket intressant färd som dessutom med teknikens hjälp guidas på svenska.

Gamla stan är imponerande med alla gamla byggnader.  Stora Torget var det största torget i Europa på medeltiden  och kantas i dag av restauranger.

Kazimierz. Judar bosatte sig i Gamla Stan i början av 1300 talet. I slutet av 1400 talet fördrevs de från stadens centrum och de kom att bosätta sig i distriktet Kazimierz, som ligger strax utanför Gamla Stan. I början av kriget bodde 60.000 judar i Krakow. Det var 28 % av befolkningen. Större delen mördades systematiskt under nazitiden. Endast 2000 överlevde kriget.

Gettot var beläget på andra sidan floden Wisla inte långt från Kazimierz. Från ett torg deporterades judarna till förintelselägren.

I Kazimierz och Gettot spelades filmen Schindlers list in.

 Det var en intressant dag. 

Dag 6

På morgonen kom en minibuss och hämtade oss för färd till Auschwitz-Birkenau. Det är motbjudande att höra och se hur man behandlat medmänniskor. Det är ofattbart att det kunde ske i den skala som skedde. Under nazitiden har man gjort en uppskattning att mellan 5,6 miljoner och 5,9 miljoner judar dödades. Sedan tillkom zigenare, homosexuella, handikappade , intellektuella och andra motståndare.

Dag 7

På morgonen blev vi hämtade av en minibuss för färd till saltgruvan i Vieliczka.

Det regnar igen men vad gör det när vi skall flera hundra meter under jord. Brytning påbörjades på 1200 talet och har 300 km tunnlar på 9 nivåer. Gruvan besöks av 800.000 besökande varje år.

Under jord har man gjort en kyrka som även används i dag.

Det har varit regnväder de sista dagarna. I morgon skall vi resa hem. Under kvällen gör vi bedömningen att om vi kommer upp mot Östersjökusten skall det klarna upp.

Dag 8

Hemresa påbörjades i regn. Vi kör motorvägen från Krakow på A4, 33 mil till Legnica. Innan dess har det klarnat upp. Där viker vi av till väg 3 genom landet mot Swinousche. Väg 3 har bra standard och fin beläggning men mötande trafik. Polackerna kan även köra om när de möter trafik, och då går det mötande fordonen ut på vägrenen. Inga problem men det är förmodligen självbevarelsedriften som får det att fungera.  

Vi har bra harmoni i gruppkörningen.

Vi stannar för mat på en restaurang i en liten by. Det var ingen förstaklass restaurang precis. Efter att ha gått igenom menyn och fått svaret slut, blir det gulaschsoppa . Den var god och mustig och kostade bara några ”spänn”. Vid baren sitter några och krökar. Det är ju lunchtid.

På slutet av färden har vi ”motsol” som är riktigt besvärande. Vi tar in på hotell Ottaviano, Swinousche. Det år klass på hotellet. Det kostar  141.75 inkl frukost. Det finns bara ett enkelrum och ett trebäddsrum tillgängligt. Vår reseledare Zakke får ta enkelrummet. Det kan bero på att han påstås snarka mest av oss.

 Vi blir rekommenderade en restaurang runt hörnet. God mat.

Vi har kört 75 mil  under dagen, och somnar utan problem.

Dag 9

Fint väder. Under dagen skall vi se Rugen och köra till färjan i Rostock 2200. Rugen har varit svenskt från 1600 talet till 1800 talet och är Tysklands största ö.

Det visar sig att Per-Åke även har talanger som guide i Rugenområdet. Rugen är vackert med fina sandstränder och gemytliga städer.

Bland annat stannade vi till på Hitlers rekreationsanläggning som började byggas 1938. Det är ett betongkomplex med lägenheter kilometer efter kilometer efter sandstranden. Här skulle de rätt -trogna koppla av och ha gemenskap. 

 På vägen till Rostock stod solen mycket lågt igen. Vi var framme redan 2100. Då var det mörkt.

Stor fyrbäddshytt på färjan. Vi har bord och stolar mellan sängplatserna.

Dag 10

När vi kommer igång på morgonen i Trelleborg går solen upp och det är 4 grader. Vi åker gemensamt upp till Jönköping där Per-Åke åker mot Motala.  

Vi andra har kontaktat en kollega som bor utanför Jönköping på västra sidan av Vättern. Vi får lunch hos honom. Stuvad potatis och Vätternröding. Det var restaurangklass på lunchen.  Han har en fantastisk bostad med utsikt över Vättern.

Där lämnar Zakke oss, och Hampus och jag fortsätter på västra sidan av Vättern mot Askersund. Hampus kan området och kör fina motorcykelvägar till Hjo och vidare till Hundskolan i Karlsborg där vi tar en snabbfika. Hampus svänger av i Grängesberg och jag fortsätter mot Borlänge. Hemma vid 18-tiden efter ca 70 mil.

Sammanfattning

Det här är min bästa MC resa. Avvägningen mellan åkning, umgänge, upplevelser och intryck är svårslagbar. Ett stort tack till mina medresenärer.

Gossas


  Copyright © 2002-2010 Blueknights® Sweden I