Startsida

 


 

 
 


       


BLUE KNIGHTS & MC-POLISVETERANERNA

Vi har som vanligt haft ett digert aktivitetsprogram. Detta bestående i fem stycken onsdagsträffar en avrostning på Bromma trafikövningsplats samt nu avslutningsvis en långmarsch.

 

Uppslutningen har varit god 10 – 15 ekipage vid varje tillfälle. Detta är en positiv utveckling i förhållande till föregående år. Vädret kanske har sin roll i det hela. Förra året var det snö eller regn vid varje tillfälle. I år har solen varit frikostig mot oss vid träff tillfällena.

Rolf Sundqvist hade ansvaret även i år för långmarschen. Tillsammans med hustrun Elsa hade de lagt ned ett digert arbete på förberedelserna. Alla deltagarna fick var sin rood bok. Den var nogsamt utformad med delsträcka, totalsträcka, platsangivelser tider för fika och lunch samt beräknad hemkomst. Korsningar med skymd sikt var även in markerade. Denna aktivitet var aviserad till lördag den 19 september men blev framflyttad en vecka. Detta var en kanon dag med sol & 20 grader varmt. Oron var nu har vi gjort bort oss, för inte kan det väl bli en sådan lördag till. Jodå, vi hade tur visst blev det en goo lördag.

 

Start platsen var Norrsunda: ka. Vi blev 15 st ekipage, som vanligt var det varierande maskinmaterial. Äldsta cykeln var Bosse Jensen.s BMW R90 av 75-årsmodel i skick som ny. Snyggaste hojen och mulligaste ljudet var Pelle Flodmans röda Ducati Streetfighter av 2009-årsmodell. (Detta är skribentens egna värdering) Sunkan gick nogsamt igenom kör reglerna bl.a. att vi skall uppträda som föredömen i  trafiken och ansvar för den bakomvarande. I stort var rutten förlagd i regionen Sigtuna, Enköping, Sala och Uppsala  ca 200 km.

Efter 63.80 km körning är det dags för en bensträckare med kulturinslag. Härkeberga:ka ligger i Uppland ett par mil norr om Enköping. Kyrkan är byggd i början av 1300-talet. På 1400-talet blev den rikligt utsmyckad med kalkmålningar. Detta lär vara en av Sveriges vackraste landsortskyrkor Efter ett par kortare grusetapper blev det lunch uppehåll vid Torstuna. Ragge Pålssons hustru Helena var tidigare under resan ute för en liten malör. Vä. tumme fick sig då en törn. Den hade nu svullnat upp till dubbel storlek. Den blåaktiga färgen var inte att leka med. Fam. Pålsson tog beslutet att här avbryta långmarschen. Detta eftersom Helena bedömde att, hon inte kunde köra sin HD 883 på ett trafiksäkert sätt. Det visade sig vara en spricka i tummen. Trist, men ett nog så klokt beslut. Nästa stopp var Järlåsa:ka, en av de få åttakantiga kyrkor som finns i landet.

Här fick vi allmän bildningen uppdaterad av Sunkan. Pucko är en chokladdryck som lanserades 1954 av Arla. Den producerades på sterilgräddefabriken  i Järlåsa fram till 1987. Då fick Semper ta över tillverkningen och fabriken i Järlåsa lades ned. Resan gick vidare i ett landskap delvis satt i höstskrud. Hösten gjorde sig påmind med de gulnande löven som tidvis virvlade runt. En sista kafferast blev det vid Sunnersta camping.

Stämningen var hög bland deltagarna, lyriska över stigfinnarna Roffe & Elsas vägval. Bara 50 km kvar av resan som ingen ville skulle ta slut. Helt enligt planen var vi tillbaks på startpunkten kl 15.15. Jag tror inte det vara bara jag, som åkte hem med ett fånigt leende på läpparna efter denna resa. Vi som genomfört årets aktiviteter, vill tacka alla som varit med.

Sunkan, Hasse & Kihlle

ON RUN

Bengt Kihlberg
 
  Copyright: Blue Knights Sweden 1, 2009